חפש רק בנושא זה






סחוט טרי

כיצד מיץ סלק משפיע על צריכת החמצן, מה עושה מיץ דובדבנים להתאוששות ואיך יתרום מיץ צרעות לביצועי סבולת? על המחקרים החדשים העוסקים בקשר בין תזונה טבעית ובין שיפור ביצועים – מאת מולי אפשטיין, פיזיולוג במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין בווינגייט
  24/05/10

מולי אפשטיין - מנהל פורום "חיים וספורט"

מאז ומתמיד יוחסו למזון סגולות ייחודיות, בין אם היו אלה סגולות רפואיות או בין אם כאלה שנועדו להגביר את החשק המיני. לא פחות עתיק הוא הקשר שבין מזון ובין ביצועים גופניים. עדות לקשר הזה אנו מוצאים במסמכים מהמאה ה־3 לפנה"ס שתיעדו את ההכנות התזונתיות של הספורטאים למשחקים האולימפיים העתיקים. אז היו אלה תאנים מיובשות או פרסות טחונות של חמורים שהורתחו בשמן ועורבבו בפקעות ורדים ובעלי כותרתם. מאז עשה העולם כברת דרך מרשימה וכך גם הספורט התחרותי. את מקומם של פרסות החמורים ואשכי התיישים החליפו משקאות ספורט וחטיפי אנרגיה שונים.
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעת החזרה לטבע כחלק מהקמפיין העולמי הירוק ל"שמירת הכדור" ואולי כי פשוט נמאס לנו מהפלסטיק ומהחומרים הסינתטיים האחרים. מחקרים מדעיים חדשים חושפים אותנו לסגולותיהם המופלאות של מזונות ותיקים ומוכרים. שיטות מחקר מתקדמות מאפשרות לזהות חומרים שטרם נחקרו והתוצאות מפתיעות.

מיץ סלק וביצועי סבולת
מחקר שבוצע לאחרונה באוניברסיטת אקסטר שבאנגליה מצא ששתיית מיץ סלק עשויה לשפר את משך ביצועי הסבולת ב־16%! החוקרים מצאו שמיץ סלק, המכיל ניטראטים (NO3), גרם לירידה בצריכת החמצן עבור מאמץ נתון ובכך הפך אותו לפחות מעייף. החוקרים הראו שמיץ הסלק גרם לירידה בצריכת החמצן בהיקף כזה שאינו משתווה לשום התערבות אחרת, כולל אימון. לדברי החוקרים לממצאי המחקר עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על ביצועיהם של ספורטאים כמו גם על שיפור התפקוד במבוגרים שסובלים ממחלות לב וכלי דם, ממחלות בדרכי הנשימה וממחלות מטבוליות שונות.
8 נבדקים בגילאי 38-19 שתו 500 מיליליטר מיץ סלק אורגני במשך 6 ימים רצופים. לאחר מכן ביצעו הנבדקים סדרת מבדקים, חלקם במאמץ על גבי אופניים נייחים. שמונת הנבדקים ביצעו את הפרוטוקול המחקרי גם לאחר שתיית מיץ פלסבו במשך 6 ימים רצופים.
לאחר שתיית מיץ הסלק הצליחו הנבדקים לרכוב על גבי האופניים 11:25 דקות – 92 שניות יותר בהשוואה למבחן שבוצע לאחר שתיית מיץ הפלסבו. בתרגום לאחוזים מדובר על ירידה של 2% בזמן שנדרש להשלמת מרחק רכיבה נתון. ערכי לחץ הדם של הנבדקים היו נמוכים יותר לאחר ששתו את מיץ הסלק. החוקרים עדיין לא בטוחים מהו המנגנון שבאמצעותו גורמים הניטראטים שבמיץ הסלק, לשיפור ביצועי הסבולת. החוקרים משערים שהמעבר של הניטראטים בגוף ממצב של NO3 לתחמוצת החנקן (NO2) מפחיתה את עלות צריכת החמצן עבור מאמץ נתון.
פרופסור אנדי ג'ונס מביה"ס לספורט ולמדעי הבריאות באוניברסיטת אקסטר סיכם: "המחקר שלנו הוא הראשון להראות שמזון עשיר בניטראטים עשוי לשפר את ביצועי הסבולת בספורטאים. נדהמנו מהאפקט של מיץ הסלק על צריכת החמצן משום שטרם הושגה השפעה כזו, כולל באימון. אני משוכנע שספורטאים חובבים ומקצוענים כאחד ימצאו עניין רב במחקר הזה. אני משתוקק לבחון את הרלבנטיות של הממצאים האלה לגבי אנשים שסובלים מכשירות לקויה. יתכן שתוסף תזונה זה עשוי לשפר את איכות חייהם".

Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans
Stephen J. Bailey,1 Paul Winyard,2 Anni Vanhatalo,1 Jamie R. Blackwell,1 Fred J. DiMenna,1 Daryl P. Wilkerson,1 Joanna Tarr,2 Nigel Benjamin,2 and Andrew M. Jones1
J Appl Physiol 107: 1144-1155, 2009

 

מיץ דובדבנים וריצת מרתון
במחקר חדש נמצא ששתיית מיץ דובדבנים לפני ריצת מרתון ולאחריה תרמה להתאוששות מהירה יותר של מי שצרך את המשקה, בהשוואה לרצי קבוצת הביקורת ששתו משקה דמה.
במחקר השתתפו 20 רצים ששתו בליל חמוץ של מיץ דובדבנים או משקה פלסבו. הרצים שתו את המשקאות פעמיים ביום, חמישה ימים לפני מרתון לונדון ויומיים נוספים לאחר המרתון. מממצאי המחקר עולה שהרצים ששתו את מיץ הדובדבנים, התאוששו מהר יותר מרצי קבוצת הביקורת ב־48 השעות שלאחר המרוץ – הקריטריון למידת ההתאוששות היה מבדק כוח שריר. בנוסף, בקרב קבוצת הניסוי נמדדו רמות נמוכות יותר של מדדי דלקת ושל מדדי עקה חמצונית. שני האחרונים מהווים תגובת נזק פוטנציאלי שעלול להיגרם בעקבות פעילות גופנית עצימה במיוחד, כמו ריצה למרחקים ארוכים.
מסקנת החוקרים הייתה שמיץ דובדבנים מסייע להתאוששות טובה יותר לאחר מאמץ עצים בכך שהוא מעלה את היכולת האנטי־חמצונית (Antioxidative), מפחית דלקת ועקה חמצונית ומשום כך מסייע להתאוששות התפקוד השרירי.
לדברי הפיזיולוג, ד"ר Glyn Howatson, השתתפות בתחרויות ריצה למרחקים ארוכים כדוגמת מרתון גורמת לדלקת ולמידה מסוימת של נזק לשריריהם של הרצים. על מנת להתאושש מהטראומה הזו נדרשים כמה ימים טובים במהלכם היכולת של הרצים לבצע פעילות גופנית מדוכאת כמעט לחלוטין.
"פיטוכימיקלים, במיוחד מסוג anthocyanins שנמצאים בדובדבנים מזן Montmorency, הם בעלי רכיבים נוגדי דלקת ונוגדי חמצון שיכולים לסייע בתהליך ההתאוששות שלאחר מאמץ אירובי עצים, כמו ריצת מרתון", הוסיף החוקר.
לדברי ד"ר Howatson: "לממצאי המחקר הנוכחי עשויה להיות תרומה לא רק עבור רצי מרתון אלא גם עבור קבוצות נוספות באוכלוסייה, ביניהן חולים במחלות דלקתיות כרוניות, כמו דלקת מפרקים". החוקר ציין שאם יימצא מימון נוסף, ניתן יהיה לחקור את ההשפעה של מיץ דובדבנים על מצבים פתולוגיים נוספים, כמו דלקת מפרקים שגרונית ופיברומיאלגיה.
"אנשים מחפשים פתרונות טבעיים לטיפול במצבים פתולוגיים ומחקר מסוג זה יכול להעמיק את הידע לגבי יעילות הטיפול באמצעות המשאב הטבעי הזה. אם טיפול מסוג זה עשוי לעזור, אולי נצליח לשפר את איכות חייהם של חולים רבים", סיכם החוקר.

Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running
Howatson et al

Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports

2009; DOI: 10.1111/j.1600-0838.2009.01005.x

הקליקו למאמר על מיץ דובדבנים והתאוששות השריר         

כוס מיץ צרעות בבקשה
ב־30 בספטמבר 2001, במרתון של ברלין, הייתה היפנית, נאקו טאקהאשי, לאישה הראשונה שפרצה את הגבול הדמיוני של 2:20 שעות בריצת המרתון. זמנה, 2:19.46 שעות, נראה כאילו לקוח מעולם אחר. הסיפורים סביב התוצאה המופלאה ועדותה של היפנית כי מה שסייע לה לשפר את השיא היה תרכיז שהוכן מ...מיצי עיכול של זחלי צרעות ענק, פיארו את עיתונות הספורט העולמית. מהו עם כן הסוד שמסתתר מאחורי המשקה המוזר הזה?
מיץ צרעות הוא כנראה סוד תעופתן המרשים של צרעות הענק מסוג Vespa Mandarina Japonika. צרעות אלה מסוגלות לעוף 100 ק"מ ביום במהירות של 32 קמ"ש. אורכן של צרעות הענק הוא 5 ס"מ ומשקלן 2 גרם, מה שהופך אותן לאחד החרקים הכבדים ביותר. סודן של הצרעות טמון כנראה בניצול טוב יותר של מקורות השומן בגופן, מה שמאפשר להם ביצועי סבולת כל כך מרשימים.
שלא בדומה לדבורים שניזונות מפולן, הצרעות אוכלות חרקים אחרים ולועסות את בשרן לכדי כדור. הצרעות אינן אוכלות את כדור הבשר שמשקלו 50% ממשקלן אלה נושאות אותו אל הקן ומאכילות בו את זחליהן. זחלי הצרעות מעלים גירה ומפרישים נוזל שקוף שמשמש להזנת הצרעות הבוגרות. נוזל זה, המכונה "מיץ צרעות", הוא הסוד שמאחורי יכולת התעופה המופלאה של הצרעות.
מי שגילה את ההרכב הייחודי של מיץ הצרעות היה חוקר יפני בשם ד"ר Takashi Abe. החוקר גילה שמיץ הצרעות בנוי מהרכב ייחודי של 17 חומצות אמיניות, תמהיל שיכול לשחרר כמות רבה של אנרגיה. הסוד המופלא של הטבע בשילוב מחקר מעמיק בפיזיולוגיה של המאמץ הולידו פיתוח פטנט שנקרא VAAM. בתחילה נבדק המוצר על בעלי חיים ואחר כך על בני אדם. "סם החיים" הזה התגלה ככוח מניע עצום לביצועי סבולת. בין הסגולות שמיוחסות למיץ הצרעות: ניצול יעיל יותר של שומן כמקור אנרגיה, הפחתה בתחושת העייפות, מפחית את קצב הייצור של חומצת החלב ומגביר את היעילות של הגוף.

הערה – למעט עדויות של משתמשים לא מצאתי מחקרים מבוקרים שמראים את יעילותו של התוסף בבני אדם.

מולי אפשטיין – פיזיולוג, יועץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט, מנהל הפורום "חיים וספורט".

      



תגובות הוסף תגובה
1.מאמר מרשים (לת)אלון27/05/10
2.האם פירות סחוטים הינם בעלי אותו ערך תזונתי כמו פירות חתוכים?רועי09/10/10
נמשכת ההרשמה למגוון קורסים ומסלולי לימוד בביה"ס למאמנים ולמדריכים ע"ש נט הולמן. במקרה הצורך, תתאפשר למידה מקוונת בהתאם להנחיות משרד הבריאות