מולי אפשטיין – מנהל פורום "חיים וספורט"
במסגרת המחקר התבקשו רוכבי אופניים מאומנים להתחרות כנגד רוכב וירטואלי שהוצג על גבי מסך מחשב. לרוכבים נאמר שהרוכב הווירטואלי רוכב במהירות השווה לשיא האישי של כל אחד מהם. למעשה, הרוכב הווירטואלי נע במהירות גבוהה יותר ב-1% משיאו האישי של כל רוכב. למרות זאת, הרוכבים שראו את עצמם מתחרים כנגד הרוכב הווירטואלי, עמדו באתגר והצליחו לרכוב מהר יותר מאי פעם.
נגישות למאגרי רזרבה לא מנוצלים
החוקרים סבורים שהסיבה להתעלות טמונה בגיוס של רזרבה אנרגטית, אפילו ברוכבים מאומנים ביותר.
במהלך האימונים המוח צופה את נקודת הסיום של האימון או של קטע המאמץ הנתון במטרה לחשב את הקצב הרצוי. קולטני חישה המנטרים את תגובות הגוף ומזינים את המוח במידע השוטף, תורמים למעשה לוויסות עוצמת המאמץ. מטרתו של מנגנון הפיקוח והבקרה המוחי הוא לאפשר את ניצול המשאבים הקיימים ולמנוע נזק אפשרי. מדובר למעשה במעין GPS משוכלל שמחשב את מלאי האנרגיה ואת מצבו הפיזיולוגי של הספורטאי ובכך מאפשר לו לסיים את המאמץ.
פרופסור Kevin Thompson, ראש תחום מדעי רפואת הספורט באוניברסיטת Northumbria וראש צוות המחקר הסביר: "לדעתנו מדובר במנגנון ביולוגי שמרני שבא לידי ביטוי גם בספורטאים מאומנים בעלי תבניות קצב מפותחות ביותר. גם בספורטאים מאומנים נותר עדיין מלאי חירום של אנרגיה שאם נדע להשתמש בו הוא יתרום לשיפור בביצועים".
עוד הוסיף החוקר: "ממצאי המחקר מדגימים את קיומה של רזרבה מטבולית שאם נדע כיצד לנצל אותה נוכל להשיג שיפור של 5%-2% במושגים של הספק ממוצע. כאשר מדובר בביצועים של ספורטאי עלית, די בשיפור של 1% במהירות הממוצעת לעשות את ההבדל בין עמידה על דוכן המנצחים ובין לא להיות מדורג כלל בחבורת החוד.
רק בתחבולות...
המחקר מצא שהוספת מתחרה וירטואלי במטרה לעודד את הרוכב לגייס מקורות אנרגיה רזרביים אינה אפקטיבית כאשר הרוכב היה מודע לכך שמהירות הרכיבה של מתחרהו הווירטואלי גבוהה ב-5%-2%. לעומת זאת, כאשר הרוכב לא היה מודע לכך, ההשפעה הייתה חיובית.
"אנו מאמינים שרמאות קטנה של המוח יכולה לתרום לשיפור ההישגים בספורט. למרות שהמשוב הפנימי מן הגוף אל המוח מתגבר כאשר עולה הדרישה לאספקת אנרגיה נוספת, הרוכבים עדיין מאמינים ביכולתם לנצח את המתחרים", הוסיף החוקר.
מקור
מולי אפשטיין – פיזיולוג מאמץ, מאמן ופרשן אתלטיקה, יועץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט, מנהל הפורום: "חיים וספורט".