חפש רק בנושא זה






צמחי מרפא למערכת העיכול

בתקופת חגי תשרי רובנו אוכלים יותר מהכמות הנדרשת לגוף ובפרט מהמאכלים שהגוף אינו מורגל בהם, לכן ראוי לתכנן את ארוחות החג במחשבה תחילה ולשלב צמחי מרפא בבישולי החג כדי לסייע למערכת העיכול לעשות עבודתה בצורה טובה ויעילה – מאת ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D., ראש תחום לימודי נטורופתיה של מכון וינגייט
  20/09/17

ד"ר  מירה כהן שטרקמן, ראש תחום לימודי נטורופתיהארוחות חגי תשרי מעמיסות סטרס נוסף על הסטרס הטבעי המתחולל בגוף בתקופת עונת המעבר - הסתיו.
הגוף שלנו אינו מזהה את ראש השנה והוא אמור להתמודד עם עיכול המזון שמגיע, עיבודו, הפרדתו לרכיבים שהגוף זקוק להם, והפרשת החלקים שהגוף אינו זקוק להם. כאשר יש עומס על מערכת העיכול היא אינה מצליחה לבצע עבודתה בצורה מיטבית וגם אינה מצליחה לפנות את כל מה שאינו דרוש לגוף. הבעיה מחמירה ככל שהגיל עולה וככל שמצב בריאותו ההתחלתי של האדם אינו טוב ויש גם עומס תרופתי. במצב הזה מזונות וחומרים מהמזון נתקעים במערכת העיכול, מפריעים לתפקודה התקין ועלולים לייצר מחלות.

שילובם של צמחי המרפא במאכלים, כשיטה לתיבול ולשמירה על הבריאות, שירתה את האנושות במשך אלפי שנים. רק בתקופה המודרנית צמחי המרפא מוכרים יותר בכמוסות ובבקבוקים מאשר בצלחת.

מהם צמחי המרפא משפרי העיכול וכיצד ניתן לשלבם בארוחת החג?
פיליפנדולה
- Filipendula ulmaria: צמח עדין המתאים לטיפול בחומציות יתר בקיבה, צרבת, ריפלוקס וגם כיבי קיבה. עושים שימוש בעלי הצמח. אפשר ליצור חליטה ולשתות כרבע שעה לפני ארוחת החג. אופן הכנה: נוטלים כף של צמח יבש ומרתיחים בתוך 250 מ"ל מים במשך 5 דקות בסיר סגור. לסנן ולשתות.


נטופית רפואית - Althea officinalis:
צמח עדין שמתאים גם לתקופות היריון והנקה. עושים שימוש בשורש ובעלים. הנטופית מייצרת מוצילג ולכן מסככת את מערכת העיכול ומערכת הנשימה. מתאימה למצבי צרבת וגם לשיעול יבש הנגרם לעתים כתופעה כרונית בעונות מעבר. יש לה טעם מתקתק ואפשר לשלבה ביחד עם הפיליפנדולה כתערובת המתאימה לטיפול בצרבת וכיבי קיבה. ארוחות החג המאופיינות לעתים בתיבול יתר גורמות לתחושת צימאון והנטופית מרגיעה את התחושה הזאת ומרגיעה רגישות ברום הבטן. בשימוש בשורש זמן ההרתחה ארוך יותר ומומלץ להרתיח במשך 20 דקות.

צמחים מרגיעי גזים (סופחי גזים) מן המטבח הישראלי: קינמון, מנתה, שומר, אניס, זנגביל וגם פרחי קמומיל.

חליטה טעימה לספיחת גזים:
1/2 כפית זרעי שומר
2 מקלות קינמון
1/2 כפית זרעי אניס
5-4 פרוסות שורש זנגביל טרי
להניח בסיר ביחד עם 1 ליטר מים. לכסות ולבשל 20 דקות. בסיום הבישול לכבות את הגז ולהוסיף פרוסות לימון ועלי נענע. אפשר להגיש קר או חם בתוספת דבש או ללא המתקה. הקינמון והזרעים מפיצים בבית ריח מתקתק ומעורר תיאבון.
במידה ואכלתם כמות גדולה של מזון, מערכת העיכול עמוסה ואינה מפנה ביעילות את המזון ולכן גם ספיגת הרכיבים החיוניים מן המזון נפגעת. לכן כדאי להוסיף צמחים משפרי ספיגה אל הסלטים המוגשים בארוחה, כדוגמה: מיץ לימון, שמן עץ הזית, עלי נענע קצוצים, קליפת מנדרינה טרייה מרוסקת, פלפל שחור וג'ינג'ר.

רוטב לסלט ירוק המשפר ספיגת רכיבי המזון:
1/2 כוס מיץ לימון טרי
2 כפות שמן זית בכבישה קרה
כפית ג'ינג'ר טרי מרוסק
קורט קליפת מנדרינה מגוררת
1 כף עלי נענע קצוצים
1 כף דבש איכותי
1/2 כפית גרגרי חרדל
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
1/4 כפית מלח ים אטלנטי גס.
לערבב היטב את כל החומרים ולהוסיף לסלט ירוק הכולל: עלי חסה (מומלץ לשלב כמה סוגי חסה), עלי רוקט, נבטי חמניות ועלי תרד טריים. הסלט הירוק הזה מכיל לוטאין בכמות טובה ובכך השגנו גם תרומה לבריאות העין והגנה מפני טרשת עורקים וסרטן.

כרוב כבוש להגנה על מערכת חיידקית טובה:
הירקות גם הם בבחינת "צמחי מרפא" ומומלץ לשלבם בארוחה ובמחשבה תחילה. אפשר לייצר מזונות ביתיים המשפרים את פלורת המעיים בזכות החיידקים הטובים הנוצרים בהם בעת ההכנה. כאן ארצה להמליץ על כבישת כרוב הלבן. בנוסף כך יש בכרוב פיטוכימקלים חשובים. בהיותו שייך למשפחת המצליבים הוא מכיל פיטוכימקלים הנחשבים למונעי סרטן: סולפוראפן השייך למשפחת האיזותיוציאנטים והאינדול-3 קארבינול השייך למשפחת האינדולים. בכרוב מגוון ויטמינים ומינרלים וכך במנה פשוטה אחת מקבלים הרבה רכיבי בריאות מהטבע.
אופן ההכנה של כרוב כבוש: נוטלים כרוב שלם ופורסים דק דק. לאחר מכן נוטלים 2 כפות של מלח ים אטנלנטי גס וזורים על הכרוב הקצוץ . כעת לשים את המלח אל תוך הכרוב בלישה חזקה עד שהמלח כמעט ונעלם.
מניחים הכול בצנצנת זכוכית סגורה היטב. אין צורך להוסיף נוזלים. כעת הכרוב יפריש מנוזליו. בתוך כ-24 שעות מתקבל כרוב כבוש טעים. אפשר להגישו ככזה או להכין ממנו סלט: להוסיף לו גזר מגורר גס, לימון ושמן זית ולכבוד ראש השנה ניתן להוסיף גם צימוקים שחורים ואגוזי מלך. כך, במעט מאוד השקעה של זמן וכסף, מתקבל סלט עשיר במינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים, אנטיאוקסידנטים ואומגה 3.

מאחלת שנה טובה ומבורכת, שנה של בריאות וצמיחה.

ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D – נטורופתית N.D ,R.Na. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא מערביים, בתזונה טבעית, מנחת קבוצות בתחומי הרפואה הטבעית וההתפתחות האישית. ראש תחום לימודי נטורופתיה במכון וינגייט האתר של מירה כהן שטרקמן.

היכנסו לפורום נטורופתיה בניהולה של מירה כהן שטרקמן.

ללימודי נטורופתיה במכון וינגייט, הקליקו על הקישור למילוי טופס לפגישת ייעוץ אישית. 



תגובות הוסף תגובה
לא רשומות תגובות למאמר זה.
29.12.17 יום פתוח במכון וינגייט למסלולי הלימוד



משתלם להשתלם

מבדק הזהב
הדרך לבריאות טובה הנשמרת לאורך זמן