חפש רק בנושא זה






הבריאות בסיבים התזונתיים

מהם הסיבים התזונתיים? מה הקשר בין היעדר סיבים בתפריט היומי ובין מחלות? כמה סיבים מומלץ לצרוך? עם איזה מחלות ייטיבו הסיבים במיוחד ומתכונים עשירים בסיבים - מאת ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D. ראש תחום לימודי נטורופתיה במכון וינגייט
  06/02/18

ד"ר  מירה כהן שטרקמן, ראש תחום לימודי נטורופתיההסיבים התזונתיים נחשבים לחלק מאבות המזון, כמו הפחמימות, החלבונים והשומנים. בדרך כלל מומלץ לצרוך מדי יום כ-35 גרם סיבים תזונתיים ממקור טבעי. צריכת סיבים מונעת מצבי עצירות, נותנת תחושת שובע, מסייעת בהפרשת חומצת שתן מהגוף, מסייעת במניעת דלקות במערכת העיכול, תורמת לפעילות מטבולית של הגוף, מסייעת למניעת היווצרות אבנים בדרכי מרה והרשימה עוד ארוכה.
הסיבים מועילים ליצירת חיידקים טובים במערכת העיכול וזהו כיוון המחקר הרפואי העכשווי - חוקרים מרחיקים לכת אל אוכלוסיות פרימיטיביות כדי להבין את סוד בריאותם וסוד החיידקים הטובים שלהם.

הסיבים התזונתיים הם רב סוכרים, לא עמילניים, הנחלקים לשני סוגים:
• המסיסים במים: מצויים בפירות, בירקות, בשיבולת שועל ובסובין.
• לא מסיסים במים: המצויים בדרך כלל בחיטה ובדגנים מלאים.

הסוד של הסיבים טמון בשלושה מרכיבים עיקריים: טריות, גיוון ועונתיות
מומלץ לגוון במזונות הטריים ולאכלם בעונתם. היום די קשה לדעת מהי עונת הירקות והפירות מאחר והמגדלים מתמחים בגידולם כל השנה. ניתן למצוא מלפפונים בחורף למרות שהמלפפון גדל באזורנו באופן טבעי דווקא באביב. למלפפון יש אנרגיה מקררת ולכן הוא מתאים לאביב ולקיץ. בחורף מומלץ ליהנות מסיבים המגיעים מירקות שורש דווקא - אלו המחממים את הגוף: בטטה, לפת, גזר, תפוח אדמה, שורש סלרי וכד'. אפשר להכין איתם דברי מאפה, מרקים, תבשילי קדרה, קציצות ועוגות.

סיבים תזונתיים יש גם בדגנים. אחד המועילים שבהם הוא הבטא גלוקן - סיב תזונתי מסיס המצוי בשיבולת שועל ובשעורה (גריסי פנינה) וכן בבקטריות, בפטריות ובשמרים.
מייחסים לבטא גלוקן פעילות מיטיבה במצבים אוטואימוניים ובמאמר הזה אצמד לפרוטוקול הנטורופתי לטיפול במחלות מסוג זה ואמליץ רק על שני מקורות לבטא גלוטן: שיבולת שועל וגריסי פנינה. שני הדגנים האלו נטולי גלוטן. שיבולת השועל גדלה באזורים בהם גדלה גם החיטה, לכן, למי שמקפיד על מזונות נטולי גלוטן, מומלץ לרכוש שיבולת שועל עם הסימן של "נטול גלוטן".
הבטא גלוטן נמצא יעיל למניעת מחלות לב וכלי דם. כמו כן, נצפו השפעות חיסוניות המצמצמות פעילות תאי פיטום (mast cell) המהווים חלק מהפתולוגיות המקושרות עם מחלות אוטואימוניות כדוגמה: קרוהן, טרשת נפוצה ודלקת מפרקים שגרנית. תגובת תאי הפיטום קשורה עם אלרגיות והלם אנפילקתי, דהיינו קריסת מערכות הגוף.
בחולי קרוהן נמצאו השפעות מועילות של הבטא גלוקן על התהליך הדלקתי בדופן המעי ושיפור הספיגה של ויטמינים ומינרלים מן המזון. 

מתכונים
מרק מינרלים:
מתכון טעים וקל להכנה מספרי החדש "נטורופתיה במטבח" (עמ' 84). המרק מתאים מאוד לימי החורף ובפרט למי שסובל ממחלה הגורמת להזעה, למשל התקררות או שפעת. זאת בזכות כמות המינרלים שיש בנוזלים שלו. הסיבים התזונתיים במנה הזאת מרוככים היות וירקות השורש בושלו. לכן המנה קלה לעיכול. כמובן שזאת הסיבה שגם ספורטאים ייהנו ממנו מאוד והוא יזין את גופם. לא מומלץ לספורטאי לאכול את המרק הזה לפני אימון אלא לפני השינה, כדי לא לגרום למערכת העיכול לעבוד ביתר, בזמן האימון או התחרות.

חומרים:
3-2 תפוח אדמה
חופן עלי סלרי
2 גזרים
1 בצל יבש
1 כרישה
1 שורש סלרי
3 שיני שום
1 לפת
1 כפית שורש זנגוויל טרי קצוץ
1 כפית מלח ים אטלנטי
1 כף שמן זית בכבישה קרה

אופן ההכנה:
• חותכים את כל הירקות ומניחים בסיר גדול.
• ממלאים את הסיר מים עד לכיסוי הירקות והתבלינים.
• מכסים ומבשלים במשך 40-30 דקות.
• מוציאים את הירקות ומוסיפים שמן זית.
• מומלץ להוסיף 1 כף פטרוזיליה טרייה ואטריות מקמח חיטה מלא.

"הגרנולה  של מירה" מתוך ספרי "נטורופתיה במטבח" (עמ' 146)
חומרים (מומלץ להשתמש באורגניים):
500 גרם שיבולת שועל עבה
1/2 כוס נבט חיטה
1/2 כוס זרעי פשתן
1/2 כוס זרעי צ'יה
3/4 כוס גרעיני חמנייה
1 כוס סובין חיטה
1 כפית קינמון

אופן הכנה:
• מרפדים תבנית בנייר אפייה ומפזרים את שיבולת השועל.
• אופים בחום 200 מעלות במשך 10-8 דקות. מערבבים מדי פעם.
• מצננים ומוסיפים את כל שאר החומרים. מערבבים היטב.
• מאחסנים בצנצנת אטומה, במקום קריר ויבש.
• הגרנולה נשמרת בכלי אחסון יבש ובמקום מוצל - עד שבועיים.

ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D – נטורופתית N.D ,R.Na. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא מערביים, בתזונה טבעית, מנחת קבוצות בתחומי הרפואה הטבעית וההתפתחות האישית. ראש תחום לימודי נטורופתיה במכון וינגייט. 
האתר של מירה: www.argaman-ntr.co.il

היכנסו לפורום נטורופתיה בניהולה של מירה כהן שטרקמן.

ללימודי נטורופתיה במכון וינגייט, הקליקו על הקישור למילוי טופס לפגישת ייעוץ אישית. 



תגובות הוסף תגובה
לא רשומות תגובות למאמר זה.
25.5.18 יום פתוח למסלולי הלימוד של מכון וינגייט

משתלם להשתלם

מבדק הזהב
הדרך לבריאות טובה הנשמרת לאורך זמן