חפש רק בנושא זה






שולחן ערוך בחנוכה: צמחי מרפא ומזונות שעושים שמח

ימי החנוכה שבאופק, המזמנים בערבים קרירים, מפגשי חברים סביב שולחן הדלקת הנרות, הם הזדמנות לשולחן חג משמח המציע מגוון מזונות מזינים, בריאים וקלילים, לרבות קינוח מופין פירות ורדיולה בליווי כוס משקה שוש קירח ופרח אניס. על סגולותיו הבריאותיות של צמח הרודיולה ומתכונים לשולחן החנוכה, בכתבתה של ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D. נטורופתית והרבולוגית קלינית, ראש תחום נטורופתיה במכון וינגייט
  11/12/19

צלחת "נכונה", המכילה מזון מיטיב ומזין, כשלצידה משקה חמים, יכולים לייצר מצב רוח מרומם ואווירה טובה - בכל מסיבה ובפרט בימי החנוכה.

מה יוגש בצלחת כזו?
מזונות עשירים בוויטמיני B: דוגמת אגוזי מלך, דגנים מלאים, תפוחים ואגסים.
מזונות עשירים בסרטונין: לרבות אננס, בננה, קיווי ועגבניות.
מזונות עשירים בטריפטופאן: סויה, בננה, בוטנים, שעועית, אורז מלא, גרעיני דלעת, תפוחי אדמה ועוד.
מזונות עשירים באומגה 3 ובחומצות שומן חיוניות דוגמת דגים, זרעי פשתן, זרעי צ'יה, אגוזים ושקדים.
מזונות אלו מכילים כמות טובה של ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות, מהסוג המשפיע לטובה על מערכת העצבים ומצב הרוח.


שולחן ערוך ומשמח לערב חנוכה: שפע של פירות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים (אילוסטרציה)

הרי הצעה לארוחה קלה לעיכול ומזינה המתאימה לערב קריר של חנוכה. המתכונים פשוטים וקלים להכנה ומקורות המזון והצמחים שבהם - זמינים ולא יקרים.
תפריט לשולחן ערוך בחנוכה:
שקשוקה ולחם
מאפינס פירות ורודיולה
פירות מקולפים וחתוכים
משקה צמחי מרפא
יין מועשר בצמחי מרפא
צלחת אגוזים ושקדים (ללא אפייה)
צלחת בוטנים אפויים בקליפתם
מים (אפשר להוסיף למים עלי גרניום רפואי ועשב לימון טריים)
.

שקשוקה צבעונית
יש כמה וכמה מתכונים לשקשוקה ואציע כאן מתכון בסיסי שמתאים לאוהבי העגבניות: השקשוקה הצבעונית משמחת תמיד, בעיקר בזכות הצבעים הלוהטים שלה ותכולת הסרטונין - חוויה אנרגטית ופיזיולוגית במחבת אחת

המצרכים
:
כ-8 עגבניות בשלות חלוטות במים רותחים.
ביצים או טופו (כמויות לפי מספר הסועדים)
שמן זית בכבישה קרה
מלח
פלפל

הוראות ההכנה:
מסירים את הקליפה מהעגבניות, קוצצים ומוסיפים למחבת עמוקה עם מעט שמן זית, מלח ופלפל. אפשר להוסיף פרוסות פלפל ירוק חריף – למעוניינים בשקשוקה חריפה. מבשלים עם מכסה במשך כ-40 דקות.
מוסיפים ביצים או טופו, מכסים ומבשלים במשך 20 דקות נוספות.
מגישים חם בתוספת לחם מחמצת, ללא שמרים, העשוי מקמח שיפון מלא עם אגוזי מלך וגרעיני דלעת.


מופינים עם כוסמין, פירות ורודיולה - חלופה בריאה ומזינה לסופגניות (צילום אילוסטרציה)

שימוש בצמחי מרפא במטבח הביתי מוכר מהתקופה העתיקה והוספתם למזון מעניקה למזון לא רק טעם מיוחד אלא גם השפעה ייחודית, בהתאם לצמח.
לא מוכרות תופעות לוואי לשימוש ברודיולה ועם זאת השימוש בה עלול לגרום לעוררות יתר – מתאים בהחלט לערב שמח בחנוכה.

מהו הרודיולה? Rhodiola rosea
הרודיולה הוא צמח רב שנתי שאושר לשיווק בישראל לפני כ-3 שנים. בהרבולוגיה קלינית עושים שימוש בקנה השורש של הצמח. לרודיולה טעם מעורב: מלוח - מתוק מריר, והוא נחשב משפר מצב רוח, ממריץ, נוגד דיכאון, משפר תפקוד מנטלי וגם נוגד חמצון.

מאפינס (מופינים) פירות ורודיולה:
במתכון זה יש להשתמש בקמח כוסמין – רצוי מלא. קמח הכוסמין קל יותר לעיכול, וטעמו מתוק ועדין יותר מהחיטה הרגילה.

המצרכים:
3/4 כוס קמח כוסמין מלא
1/2 כוס סוכר חום
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית קינמון
1 ביצה
2 בננות רכות ומעוכות
1/4 כוס שמן זית בכבישה קרה
1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
1/4 כוס יוגורט
1.25 כוס שיבולת שועל בגריסה גסה
1 כף אבקת רודיולה (להשיג בחנויות טבע)

אופן ההכנה: מערבבים את כל החומרים, יוצקים לתבנית מאפינס ואופים בחום בינוני במשך כ-25 דקות.
לצד המאפינס מומלץ להגיש צלחת פירות צבעונית המציעה אננס טרי, אגס, קיווי ותפוחי עץ ולפזר מעל מעט בוטנים קצוצים וסילאן.

משקה צמחים מחמם בטעם אניס:
1 ליטר מים 
1 כפית שורש שוש קרח
1 מקל קינמון
1 כפית זרעי כוסברה
2 כפתורי ציפורן
3-4 פרוסות תפוז טרי עם הקליפה (או לימון טרי)
עליי נענע מנטה טריים או יבשים
לבשל את צמחי השורש והזרעים בנוזל: שוש קרח, קינמון, כפתורי ציפורן וזרעי כוסברה, במשך כרבע שעה, בסיר סגור. לכבות את האש ולהוסיף את עלי הנענע ופרוסות התפוז,  לכסות שוב את הסיר ולהניח למשך 5 דקות.

 

משקה צמחים מחמם בטעם אניס, אידאלי למפגש חברים בערב קריר (צילום אילוסטרציה)

כוסית שרי - יין מועשר בצמחי מרפא
העשרת יין בצמחי מרפא דורשת הכנה מוקדמת של כשבועיים.
נוטלים 2 ליטר של יין אדום איכותי ו-500 גרם תערובת צמחי מרפא יבשים.
יש לכסות את הצמחים עם היין - בצורה מוחלטת, לאטום היטב כדי שלא יעלה עובש ולהניח לשבועיים במקום מוצל.

תערובת צמחי מרפא ארומתית ומתקתקה עם מעט חריפות של ג'ינג'ר
50 גרם שורש ג'ינג'ר (זנגוויל) - חריף
50 גרם קליפת קינמון - מתקתק
200 גרם פרחי טיליה - מתקתק
200 גרם עלי מליסה - חמצמץ, מתקתק ומעט מריר
אפשר להכין את השרי עם צמח מסוג אחד בלבד במשקל כולל של 500 גרם.


מקלות שוש קירח (ליקוריץ) - להכנת משקה חם, טבעי, בריא ומבריא.

היכן מומלץ לרכוש צמחי מרפא איכותיים?
המודעות לצמחי המרפא גדלה בישראל מיום ליום. למעשה, בכך האוכלוסייה חוזרת אל המטבח השורשי, בו נעשה בעבר שימוש טבעי ויום-יומי בצמחי מרפא – בקרב כלל עדות ישראל.
ניתן לרכוש צמחי מרפא איכותיים בבתי טבע.
חשוב לשים לב שהצמח יהיה שלם (עלים, שורשים, זרעים וכד'), בצבע ברור, ריחני וסגור.
לא מומלץ לרכוש צמחי מרפא שנמכרים במשקל, בתוך שקים גדולים, כי לרוב הם מלאי אבק ומאבדים את הארומה הטבעית שלהם ואת מירב החומרים הפעילים בהם.
חנוכה בריא ושמח!

ד"ר מירה כהן שטרקמן Ph.D – בעלת תואר שלישי מאוניברסיטת בר אילן. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא מערביים, בתזונה טבעית ומנחת קבוצות בתחומי הרפואה הטבעית וההתפתחות האישית. ראש תחום לימודי הנטורופתיה במכון וינגייט.
האתר של מירה:
www.argaman-ntr.co.il
היכנסו לפורום נטורופתיה בניהולה של מירה כהן שטרקמן.
ללימודי נטורופתיה במכון וינגייט, הקליקו על הקישור למילוי טופס לפגישת ייעוץ אישית.  



תגובות הוסף תגובה
לא רשומות תגובות למאמר זה.
כנס WInTech לחדשנות טכנולוגית בתחום הספורט יתקיים ב-24.2.20 במכון וינגייט. יש לכם רעיון חדשני שישנה את עולם הספורט? הירשמו עכשיו!

יום פתוח לקורסים ולמסלולי הלימוד בביה"ס למאמנים ולמדריכים ע"ש נט הולמן, יתקיים ביום שישי ה-6.3.20 בשעה 9:30. הירשמו עכשיו

הכנס השנתי של מכון וינגייט לפיטנס לתנועה יתקיים ב-3.4.20. מספר המקומות מוגבל

צפוניים? מוזמנים להפנינג הפתיחה של שלוחת ביה"ס החדשה ב-20.3.20, בקניון עזריאלי קריית אתא. ההרשמה באתר

נמשכת ההרשמה למגוון קורסים ומסלולי לימוד בביה"ס למאמנים ולמדריכים של מכון וינגייט