חפש רק בנושא זה






התמודדות עם יתר לחץ דם: המלצות תזונתיות

למרות היותה המחלה הכרונית השכיחה ביותר בעולם - הטיפול ביתר לחץ דם הוא פשוט יחסית. במקרים רבים, ניתן להפחית ואף למנוע את המחלה כליל, באמצעות הפחתה בצריכת מלח השולחן, אימוץ כללי תזונה נכונה וירידה במשקל. צרור עצות - בכתבה שלישית ואחרונה בסדרה
  04/12/02
מאמרים נוספים בתחום
השפעת תיסוף אומגה 3 על השריר
מאכלי החג - יתרונות תזונתיים
השפעת קעקועים על יכולת קירור הגוף
קפה על הבוקר – גם בימים שלפני תחרות
מאמרים נוספים בתחום
אסטרטגיית הפחתת פחמימות לפני אימון
חוסר ברזל בקרב ספורטאים
שתיית מיץ סלק לפני פ"ג משפרת את ביצועי המוח
חלופה אנרגטית לספורטאי סבולת? משקה קטונים
תזונה בהתאמה אישית לספורטאי עילית
קפה או כדורי קפאין?
חלבון מי גבינה מתוסף והתאוששות
פופאי צדק! תרד עושה אותך חזק יותר
מה לאכול? טיפים לחזרה לשגרה לילדים ולהוריהם
התוסף החדש לשיפור ביצועי סבולת
קפאין ופעילות גופנית
כמה לשתות במהלך היום ובזמן אימון
תזונה נכונה לספורטאים מתבגרים
אמת בפרסום? תוספי התזונה שלכם
פחמימות או שומנים? שאלה כבדת משקל
התאוששות חמוץ מתוק
הצד האחר של משקאות האנרגיה – נדודי שינה ועצבנות
מסמיק מגאווה – סגולותיו של מיץ סלק
משקאות אנרגיה ממריצים יעילים?
אכילת בשר אדום מצמצמת את נזקי ההזדקנות?
העמסת פחמימות למרתון
דיאטה על פי סוג דם – אין ביסוס מדעי!
האם אכלת היום ארוחת בוקר?
קריאטין – לספורטאים ולאוכלוסיות נוספות
חוסר ברזל בקרב ספורטאיות הישג
מתכונים חלביים קלילים בקלוריות
הפחתת משקל בענפי קרב – הבעייתיות והפתרון
יום העצמאות – טיפים להתנהלות שפויה בארוחת מנגל
מתכונים לפסח כשר, טעים ודל בקלוריות
ויטמין D – התוסף החסר?
קפה? תה? אולי קקאו?
מיתוסים לגבי ירידה במשקל: אמת או מיתוס?
הפיזיולוגיה של הצום
תזונה – יותר מספירת קלוריות
תוספי תזונה – מורה נבוכים
ביחד או לחוד? צריכת חלבון לאחר מאמץ
על פורים ומגדנות
משמינים בחורף? טיפים איך לא!
חזרה לעניינים
המלצות לאכילה בתקופת החגים
תזונה: הכי טוב לשאול
מיץ סלק – הנשק הסודי של רוכבי הטור דה-פראנס
התאמות תזונה דינמיות לחולי סוכרת מטיפוס 1 העוסקים בספורט
לחיים! בירה נטולת אלכוהול וספורט
תזונה נכונה לאימוני טריאתלון ולתחרויות
סרטן – צמחוני או לא?
הישורת האחרונה – המלצות תזונה למרתון ת"א 2011
הנחיות תזונה לספורטאים בגיל ההתבגרות
קריאטין מונוהידראט וביצועים גופניים
סופגניות או לא להיות?!
שימוש בסודה לשתייה עשוי לשפר ביצועים?
תזונה לטריאתלטים
תזונאית בשטח
תוספי תזונה וביצועי סבולת
מחקר חדש: מינון גבוה של קפאין משפר יכולות גופניות!
סחוט טרי
מיץ דובדבנים לאחר ריצת מרתון
חלב – משקה הספורט המומלץ לספורטאיות כוח
נטורופתיה: בוטנים – לא רק לקופים
אוזני המן מהמטבח הבריא של לימודי הנטורופתיה
נטורופתיה: משקאות מוגזים עם סוכר "מתדלקים" סרטן בלבלב
אבולוציה: ההוצאה הקלורית בתקופת האבן
תזונה: קריאה ביקורתית של תוויות
עוגת חרובים עסיסית לט"ו בשבט
שימוש מוגזם בתוספי חלבון
נטורופתיה: הרזייה באמצעות אבחון בקשתית העין
רפואה טבעית: מזון מחמם לימי החורף
סופגניות לבריאות!
700 קק"ל של שיכרון חושים או חנוכה-קל
ארוחת עשר: לא על הלחם לבדו
מה שאנו אוכלים
דגני בוקר וחלב – תוסף התזונה החדש
השרירים כואבים? שתו כוס קפה
מה נשתנה? בפסח הזה עושים סדר בהררי הקלוריות
ט"ו בשבט חג הפירות היבשים, האגוזים והשקדים
תזונה במחשבה תחילה
צמחונות מאוזנת
על כוס קפה, שומנים ומשקאות
קריאטין ומאמץ גופני – נייר עמדה של החברה הבינלאומית לתזונת ספורט
מינון נמוך של קפאין תורם לירידה בדופק במאמץ תת-מרבי
מים: שתו הרבה, אבל לא יותר מדי
משקאות אנרגיה – עוזרים, מזיקים או מיותרים?
תוספי תזונה למבוגרים: שאלות ותשובות
האם חל פיחות בערך התיסוף?
חלבון וביצועי סבולת – מה אומר על כך המדע?
רפואה מתוקה - האם דבש יעיל יותר מאנטיביוטיקה?
רב פעלים: המגנזיום
תזונה וכאבי שרירים
הכולסטרול ואנחנו: המדריך השלם
מעכלים את זה: מאמץ גופני ומערכת העיכול
שמן זית: כל הסגולות
צום יום כיפור. ההיבט הבריאותי
קקאו: טעים, בריא ואפילו ממכר
מי באמת צריך חטיף
בלוטת התריס ותפקידה בהשמנה: שאלות ותשובות
שריפת שומן: לא רק חיטוב
שמנים מאז ולתמיד
מאזן הקלוריות בגוף: כמה מכניסים, איך מוציאים
אוכלים, שותים ונושמים כדורגל
תוספי חלבון לספורטאים: בונים - או בונים מגדלים?
הפרדוקס החמצוני
קפאין: הממריץ הריחני
מי מפחד מפחמימות?
הדלק של הפעילות הגופנית
ילדים חורגים (במשקל)
שבועות של מסורת ותזונה בריאה
משקאות הספורט: מה שותים ולמה זה טוב
4 כוסות ודי; טיפים למניעת חמרמורת
תזונה נכונה: לגוון ולא להתנוון
דיאטה עתירת חלבונים ותרומתה לירידה במשקל
אכילה לפני פעילות - הדלק של הגוף
מכסחי השומן: התוספים והטכניקות בשירות ההרזיה
קריאטין – תוסף התזונה החוקי האפקטיבי ביותר
הסכנה הטמונה בשתיית יתר
המלחמה נגד ההשמנה: מניעה, איזון ותוספים
שתייה נבונה: בין מים, מיץ ומשקאות איזוטוניים
אופניים: הם רוכבים ונוטלים (תוספים)
אוכלים על גלגלים
עקרונות הדיאטה הנכונה: תזונה, פעילות ומודעות למכשולים
רגישות למלח: משבץ מוחי ועד מחלות לב וכליות
מלח הבישול, לחץ הדם - ומה שביניהם
לקראת הטריאתלון: פסטה ושתייה מרובה
פעילות גופנית וצמחונות: אנרגיה חלופית
מקדם מסת גוף: למי בעצם מיועד המדד?
לנשנש על הבוקר ולהישאר בחיים (ורזים)
פרוביוטיקה – חיידקים "טובים" בשירות הבריאות
השומן שבגופנו: איך נדע כמה אנחנו צריכים
כדורגל ותזונה: ארוחות, תוספים ומה שביניהם
מחקרים מוכיחים: ויטמין C מסייע במניעת מחלות
חומצה פולית מפחיתה הסיכון לשבץ מוחי
על חשיבות התזונה והספורט בגיל ההתבגרות
שוחים דרך הבטן: עקרונות תזונתיים לשחיינים
גליקוגן - ה"חמצן" של הכדורגלנים במונדיאל
"הערך התוסף" של העוסקים בספורט
תוספי תזונה – לא למקצוענים בלבד
מאמרים נוספים בתחום


למאמר הראשון בסדרה
למאמר השני בסדרה

כפי שכבר למדנו, יתר לחץ דם היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר היום – פוקדת כרבע מאוכלוסיית העולם המערבי. במקרה שהמחלה אינה מטופלת כיאות, היא מהווה גורם סיכון עיקרי לתחלואה ותמותה כתוצאה מהתפתחות סיבוכים, כגון שבץ מוחי, מחלות קרדיו- וסקולריות וכשל כלייתי. להבנת הקשר בין תזונה ויתר לחץ דם משמעות רבה במניעה ובטיפול בבעיה. שינויים תזונתיים מתאימים ושמירה על משקל גוף תקין יכולים להועיל בטיפול ביתר לחץ דם דרך הפחתת מינון תרופות ועד הורדתן בכלל.

מחקרים חדשים מלמדים כי תוכנית תזונה עשירה במוצרי חלב, בירקות ובפירות, תורמת להקטנת הסיכון ליתר לחץ דם ואף מסייעת לטיפול בו. תוכנית תזונה זו ,הנקראת "דיאטת DASH", מסייעת בהפחתה של יתר לחץ דםבמידה הדומה לזו של טיפול תרופתי.

דיאטת "דאש" גובשה במחקר קליני פרוספקטיבי רחב היקף, שכלל 459 במבוגרים שחלקם בריאים וחלקם בעלי יתר לחץ דם (ל"ד סיסטולי> 160 ול"ד דיאסטולי 80-95), תוך בדיקת שלושה דפוסי תזונה והשפעתם על לחץ דם: 1. תזונה אמריקאית טיפוסית (קבוצת הביקורת)- אשר בין מאפייניה היתה עשירה בשומן, דלה בסיבים תזונתיים ודלה בסידן (450 מ"ג ליום). 2. תזונה עשירה בפירות וירקות- אשר בין מאפייניה עשירה בסיבים תזונתיים, באשלגן ובמגנזיום ודלה בסידן (450 מ"ג ליום). 3. תזונה עשירה בפירות, בירקות ובמוצרי חלב דלי שומן רווי – המכונה דיאטת DASH, אשר בין מאפייניה היותה דלת שומן, עשירה בסיבים תזונתיים, באשלגן, במגנזיום ובסידן (250 מ"ג ליום).

תוצאות המחקר הוכיחו כי דיאטת DASH היתה היעילה ביותר בהפחתת לחץ הדם.

דיאטת DASH מומלצת בנוסף להנחיות המסורתיות למניעת יתר לחץ. דם ולטיפול בו. הנחיות אלה כוללות:

* הפחתת משקל (במקרה של עודף משקל);
* הגבלה בצריכת נתרן;
* הגבלה בצריכת אלכוהול
* עיסוק בפעילות גופנית אירובית על בסיס יומי.

לסיכום, ניתן לומר כי דיאטת DASH מדגימה את חשיבותה של התזונה, לא רק במניעה של מחלות, אלא גם בטיפול בהן.

מלח. עדיף בליהמלצות להגבלת צריכת מלח באוכלוסייה:

The American Heart Association ממליצה על הגבלת השימוש בנתרן כלורי לכמות של עד mmol/d128 שהם 7.5 גרם ליום.

ההמלצה לאוכוסייה הסובלת מיתר לחץ דם היא הגבלת כמות הנתרן הכלורי בתפריט ל- 68-102 mmol/d שהם 4-6 גרם ליום).

הדעות לגבי ההמלצה להגבלת כמות הנתרן הכלורי לכלל האוכלוסייה חלוקות. המצדדים טוענים כי השינויים הקטנים בלחץ הדם, שמושגים לאחר הגבלת הנתרן הכלורי יכולים להיות בעלי השפעה מכרעת על התהוות ושכיחות של מחלות קרדיו-וסקולריות שונות.

בעוד שהמתנגדים טוענים כי התועלת שתושג נוגעת רק לאותו פלח אוכלוסייה שמוגדר – רגיש למלח וכי יש לשקול גם את הסיכונים בהמלצת דיאטה מוגבלת במלח והשפעתה על הבריאות. הם רואים סכנה גדולה יותר בשימוש בחומרים אחרים, משמרי מזון למיניהם במקום מלח השולחן שמכילים חומרים מסרטנים ומסוכנים אחרים.

במתן המלצה כללית לגבי הגבלת נתרן כלורי, יש לכלול גם המלצות לגבי נוטריאנטים אחרים בעלי השפעה על לחץ הדם שהוזכרו בעבודה זו כגון: אשלגן, סידן, סוכרוז, מגנזיום.

בעיה נוספת ראויה לציון היא השגת היענות מרבית של האוכלוסייה לצריכה של מזון דל מלח שלרובינו נחשב כ"תפל", אכן קיימות הוכחות רבות כי המשיכה לטעם המלח באדם הנה תכונה מולדת, זאת למרות שהתגובות למזונות מלוחים מושפעות מאד מגורמים סביבתיים.

מחקרים שונים שבדקו את מידת ההיענות לדיאטות עם הגבלה מתונה במלח באוכלוסיות שונות, שכללו בעיקר מעקב פרוספקטיבי, טוענים כי השגת היענות האוכלוסייה די קשה ולא ניתן להסתפק רק בהמלצה פשוטה של צמצום השימוש במלח שולחני, כי על מנת להשיג תוצאות טובות יש צורך להעלות את רמת מודעות הציבור לסיכונים הכרוכים ביתר לחץ דם דרך פרסום והסברה וכן לחשוף לקהל הרחב מוצרים דלי נתרן או תחליפי מלח דלי נתרן ולציין במפורש את תכולת הנתרן במזונות השונים (חוק הסימון התזונתי חל במדינת ישראל).

כיום קיימות הוכחות מחקריות למכביר, שמעידות על הקשר בין צריכת הנתרן הכלורי - הוא מלח הבישול - ולחץ הדם. חלקן מסבירות מנגנונים אפשריים שאחראיים להתהוות רגישות למלח, וחלקן קשורות לנוטריאנטים אחרים והאינטראקציה ביניהם לבין הנתרן. עדיין דרוש מחקר רב בנושא על מנת להבין את כל הסוגיות על בוריין.

הבעיה העיקרית הקיימת כיום, היא שהידע הנאסף עדיין אינו מספיק על מנת לתת המלצות ברורות וחד-משמעיות לגבי צריכת הנתרן הכלורי בכלל האוכלוסייה.

כדיאטנית קלינית, אני רואה חשיבות עליונה במתן המלצות תזונתיות שלגביהן אין ויכוח למטופלי.

להלן ההמלצות התזונתיות:

* הפחתת השימוש במלח השולחני (נתרן כלורי) וכתחליף ניתן להשתמש בעשבי תיבול שונים כגון: אורגנו, בזיליקום ואחרים.
* הפחתת צריכת מזונות מעובדים, משומרים ומעושנים, שמכילים כמות גבוהה של נתרן כגון נקניקים, בשרים מעושנים, דגים מלוחים, חטיפים, פיצוחים, גבינות עתירות שומן.
* מומלץ להעדיף אכילת בשר עוף, הודו ובקר רזה אפויים, מבושלים או עשויים בגריל.
* הפחתת השימוש ברטבים מוכנים ובתערובות תבלינים מוכנות. לתיבלון בריא ניתן להשתמש בשמן זית בכמות מדודה ,לימון וטחינה.
* מומלץ להרבות באכילת ירקות טריים בעלי תכולת אשלגן גבוהה.
* העשרת התפריט במוצרי חלב עד 5% שומן תבטיח אספקה ראויה של סידן (ההמלצה היומית לבוגר, גילאי 19-50 היא 1,000 מ"ג ליום).

להמלצות אלה ראוי להוסיף:

* שמירה על משקל גוף תקין;
* עיסוק קבוע בפעילות גופנית אירובית.



תגובות הוסף תגובה
1.ללא מוצרי חלבחנה27/02/07
2.תגובה למס' 1מרינה27/02/08
3.סבלתי מל"ד גבוה ועודף משקלתמר26/07/08
משתלם להשתלם

מבדק הזהב
הדרך לבריאות טובה הנשמרת לאורך זמן