חפש רק בנושא זה






מלח הבישול, לחץ הדם - ומה שביניהם

מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין צריכת מלח בישול, שכה נפוץ בתזונה המערבית, לבין מאפייני יתר לחץ דם. ענב ברגר-שמש, תזונאית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין בווינגייט, במאמר על מושגי היסוד בהבנת סכנות לחץ הדם הגבוה, וגורמיו
 
מאמרים נוספים בתחום
השפעת תיסוף אומגה 3 על השריר
מאכלי החג - יתרונות תזונתיים
השפעת קעקועים על יכולת קירור הגוף
קפה על הבוקר – גם בימים שלפני תחרות
מאמרים נוספים בתחום
אסטרטגיית הפחתת פחמימות לפני אימון
חוסר ברזל בקרב ספורטאים
שתיית מיץ סלק לפני פ"ג משפרת את ביצועי המוח
חלופה אנרגטית לספורטאי סבולת? משקה קטונים
תזונה בהתאמה אישית לספורטאי עילית
קפה או כדורי קפאין?
חלבון מי גבינה מתוסף והתאוששות
פופאי צדק! תרד עושה אותך חזק יותר
מה לאכול? טיפים לחזרה לשגרה לילדים ולהוריהם
התוסף החדש לשיפור ביצועי סבולת
קפאין ופעילות גופנית
כמה לשתות במהלך היום ובזמן אימון
תזונה נכונה לספורטאים מתבגרים
אמת בפרסום? תוספי התזונה שלכם
פחמימות או שומנים? שאלה כבדת משקל
התאוששות חמוץ מתוק
הצד האחר של משקאות האנרגיה – נדודי שינה ועצבנות
מסמיק מגאווה – סגולותיו של מיץ סלק
משקאות אנרגיה ממריצים יעילים?
אכילת בשר אדום מצמצמת את נזקי ההזדקנות?
העמסת פחמימות למרתון
דיאטה על פי סוג דם – אין ביסוס מדעי!
האם אכלת היום ארוחת בוקר?
קריאטין – לספורטאים ולאוכלוסיות נוספות
חוסר ברזל בקרב ספורטאיות הישג
מתכונים חלביים קלילים בקלוריות
הפחתת משקל בענפי קרב – הבעייתיות והפתרון
יום העצמאות – טיפים להתנהלות שפויה בארוחת מנגל
מתכונים לפסח כשר, טעים ודל בקלוריות
ויטמין D – התוסף החסר?
קפה? תה? אולי קקאו?
מיתוסים לגבי ירידה במשקל: אמת או מיתוס?
הפיזיולוגיה של הצום
תזונה – יותר מספירת קלוריות
תוספי תזונה – מורה נבוכים
ביחד או לחוד? צריכת חלבון לאחר מאמץ
על פורים ומגדנות
משמינים בחורף? טיפים איך לא!
חזרה לעניינים
המלצות לאכילה בתקופת החגים
תזונה: הכי טוב לשאול
מיץ סלק – הנשק הסודי של רוכבי הטור דה-פראנס
התאמות תזונה דינמיות לחולי סוכרת מטיפוס 1 העוסקים בספורט
לחיים! בירה נטולת אלכוהול וספורט
תזונה נכונה לאימוני טריאתלון ולתחרויות
סרטן – צמחוני או לא?
הישורת האחרונה – המלצות תזונה למרתון ת"א 2011
הנחיות תזונה לספורטאים בגיל ההתבגרות
קריאטין מונוהידראט וביצועים גופניים
סופגניות או לא להיות?!
שימוש בסודה לשתייה עשוי לשפר ביצועים?
תזונה לטריאתלטים
תזונאית בשטח
תוספי תזונה וביצועי סבולת
מחקר חדש: מינון גבוה של קפאין משפר יכולות גופניות!
סחוט טרי
מיץ דובדבנים לאחר ריצת מרתון
חלב – משקה הספורט המומלץ לספורטאיות כוח
נטורופתיה: בוטנים – לא רק לקופים
אוזני המן מהמטבח הבריא של לימודי הנטורופתיה
נטורופתיה: משקאות מוגזים עם סוכר "מתדלקים" סרטן בלבלב
אבולוציה: ההוצאה הקלורית בתקופת האבן
תזונה: קריאה ביקורתית של תוויות
עוגת חרובים עסיסית לט"ו בשבט
שימוש מוגזם בתוספי חלבון
נטורופתיה: הרזייה באמצעות אבחון בקשתית העין
רפואה טבעית: מזון מחמם לימי החורף
סופגניות לבריאות!
700 קק"ל של שיכרון חושים או חנוכה-קל
ארוחת עשר: לא על הלחם לבדו
מה שאנו אוכלים
דגני בוקר וחלב – תוסף התזונה החדש
השרירים כואבים? שתו כוס קפה
מה נשתנה? בפסח הזה עושים סדר בהררי הקלוריות
ט"ו בשבט חג הפירות היבשים, האגוזים והשקדים
תזונה במחשבה תחילה
צמחונות מאוזנת
על כוס קפה, שומנים ומשקאות
קריאטין ומאמץ גופני – נייר עמדה של החברה הבינלאומית לתזונת ספורט
מינון נמוך של קפאין תורם לירידה בדופק במאמץ תת-מרבי
מים: שתו הרבה, אבל לא יותר מדי
משקאות אנרגיה – עוזרים, מזיקים או מיותרים?
תוספי תזונה למבוגרים: שאלות ותשובות
האם חל פיחות בערך התיסוף?
חלבון וביצועי סבולת – מה אומר על כך המדע?
רפואה מתוקה - האם דבש יעיל יותר מאנטיביוטיקה?
רב פעלים: המגנזיום
תזונה וכאבי שרירים
הכולסטרול ואנחנו: המדריך השלם
מעכלים את זה: מאמץ גופני ומערכת העיכול
שמן זית: כל הסגולות
צום יום כיפור. ההיבט הבריאותי
קקאו: טעים, בריא ואפילו ממכר
מי באמת צריך חטיף
בלוטת התריס ותפקידה בהשמנה: שאלות ותשובות
שריפת שומן: לא רק חיטוב
שמנים מאז ולתמיד
מאזן הקלוריות בגוף: כמה מכניסים, איך מוציאים
אוכלים, שותים ונושמים כדורגל
תוספי חלבון לספורטאים: בונים - או בונים מגדלים?
הפרדוקס החמצוני
קפאין: הממריץ הריחני
מי מפחד מפחמימות?
הדלק של הפעילות הגופנית
ילדים חורגים (במשקל)
שבועות של מסורת ותזונה בריאה
משקאות הספורט: מה שותים ולמה זה טוב
4 כוסות ודי; טיפים למניעת חמרמורת
תזונה נכונה: לגוון ולא להתנוון
דיאטה עתירת חלבונים ותרומתה לירידה במשקל
אכילה לפני פעילות - הדלק של הגוף
מכסחי השומן: התוספים והטכניקות בשירות ההרזיה
קריאטין – תוסף התזונה החוקי האפקטיבי ביותר
הסכנה הטמונה בשתיית יתר
המלחמה נגד ההשמנה: מניעה, איזון ותוספים
שתייה נבונה: בין מים, מיץ ומשקאות איזוטוניים
אופניים: הם רוכבים ונוטלים (תוספים)
אוכלים על גלגלים
עקרונות הדיאטה הנכונה: תזונה, פעילות ומודעות למכשולים
התמודדות עם יתר לחץ דם: המלצות תזונתיות
רגישות למלח: משבץ מוחי ועד מחלות לב וכליות
לקראת הטריאתלון: פסטה ושתייה מרובה
פעילות גופנית וצמחונות: אנרגיה חלופית
מקדם מסת גוף: למי בעצם מיועד המדד?
לנשנש על הבוקר ולהישאר בחיים (ורזים)
פרוביוטיקה – חיידקים "טובים" בשירות הבריאות
השומן שבגופנו: איך נדע כמה אנחנו צריכים
כדורגל ותזונה: ארוחות, תוספים ומה שביניהם
מחקרים מוכיחים: ויטמין C מסייע במניעת מחלות
חומצה פולית מפחיתה הסיכון לשבץ מוחי
על חשיבות התזונה והספורט בגיל ההתבגרות
שוחים דרך הבטן: עקרונות תזונתיים לשחיינים
גליקוגן - ה"חמצן" של הכדורגלנים במונדיאל
"הערך התוסף" של העוסקים בספורט
תוספי תזונה – לא למקצוענים בלבד
מאמרים נוספים בתחום

למאמר השני בסדרה

ענת ברגר-שמש, תזונאית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר יתר לחץ דם היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בעולם המודרני. כרבע מאוכלוסיית העולם המערבי וכ- 58 מיליון איש בארצות-הברית סובלים ממנה. במקרה שהמחלה אינה מטופלת כיאות, היא מהווה גורם סיכון עיקרי לתחלואה ותמותה, כתוצאה מהתפתחות סיבוכים, כגון שבץ מוחי, מחלות קרדיו- וסקולריות וכשל כלייתי. להבנת הקשר בין תזונה ויתר לחץ דם משמעות רבה במניעה ובטיפול בבעיה. שינויים תזונתיים מתאימים ושמירה על משקל גוף תקין, עשויים להועיל בטיפול ביתר לחץ דם, דרך הפחתת מינון תרופות ועד הורדתן בכלל.

מחקרים חדשים מלמדים כי תוכנית תזונה עשירה במוצרי חלב, בירקות ובפרות, תורמת להקטנת הסיכון ליתר לחץ דם, ואף מסייעת לטיפול בו. תוכנית תזונה זו, שנקראת "דיאטת DASH", מסייעת בהפחתה של יתר לחץ דם במידה דומה לזו של טיפול תרופתי.

דיאטה זו גובשה במחקר קליני פרוספקטיבי רחב היקף, שכלל 459 מבוגרים שחלקם בריאים וחלקם סובלים מיתר לחץ דם (ל"ד סיסטולי > 160 ול"ד דיאסטולי 80-95), תוך בדיקת שלושה דפוסי תזונה והשפעתם על לחץ הדם:

1. תזונה אמריקאית טיפוסית (קבוצת הביקורת): עשירה בשומן, דלה בסיבים תזונתיים ודלה בסידן (450 מ"ג ליום).
2. תזונה עשירה בפרות וירקות: עשירה בסיבים תזונתיים, באשלגן ובמגנזיום, ודלה בסידן (450 מ"ג ליום).
3. תזונה עשירה בפירות, ירקות ובמוצרי חלב דלי שומן רווי – שמכונה דיאטת DASH: דלת שומן, עשירה בסיבים תזונתיים, באשלגן במגנזיום ובסידן (1250 מ"ג ליום).

תוצאות המחקר הוכיחו כי דיאטת DASH היתה היעלה ביותר בהפחתת לחץ הדם.

דיאטת DASH מומלצת בנוסף להנחיות המסורתיות למניעת יתר לחץ דם ולטיפול בו. הנחיות אלה כוללות:
* הפחתת משקל (במקרה של עודף משקל).
* הגבלה בצריכת נתרן.
* הגבלה בצריכת אלכוהול.
* עיסוק בפעילות גופנית אירובית על בסיס יומי.

לסיכום ניתן לאומר כי דיאטת DASH מדגימה את חשיבותה של התזונה, לא רק במניעה של מחלות, אלא גם בטיפול בהן.

מאפייני הרגישות למלח בישול אחד המחקרים האפידמיולוגיים המקיפים שנעשו (Intersalt Study) ,בחן את הקשר בין יתר לחץ דם להפרשת נתרן בשתן ב- 24 שעות. המדגם היה רחב מאד וכלל יותר מ- 10,000 נבדקים, גברים ונשים, מ- 32 מדינות, בגילאי 20-59 שנה.

בין ממצאי המחקר:

* הבדל של mmol/d 100 בצריכת הנתרן הביא להבדל של mmHg 2.2 בלחץ דם סיסטולי בלבד.
* צריכת מלח הקטנה ב- mmol/d 100 מקטינה את העלייה בלחץ הדם הסיסטולי בגברים ובנשים בכל טווח הגילאים בכ-mmHg 91,3.

מימצאי מחקר זה מצטרפים לשורה ארוכה של מחקרים, שבהם נמצא קשר בין רגישות למלח הבישול (NaCl) ומספר משתנים אחרים כגון: השמנת יתר, גיל מבוגר, גזע, רמות גבוהות של ל"ד. כיום נבדק הבסיס הגנטי לרגישות זו במחקרים שנעשים בחיות מעבדה.

ניתן לומר כי בהעמסה מכוונת של נתרן בתפריט, כ- 30-50% מהאוכלוסייה ההיפרטנסיבית, כמו גם אחוז קטן יותר מהאוכלוסייה הנורמוטנסיבית, רגישים למלח; המשמעות - חלה אצלם עלייה או ירידה בלחץ הדם בעקבות העמסה או הגבלה בצריכת הנתרן, בהתאמה.

הנתרן - Na

הרכב הנתרן בגוף:1.1 גרם לק"ג. כלומר אדם השוקל 70 ק"ג – 80 גרם נתרן.

מקורות הנתרן: מרכיב יחד עם הכלור את מלח הבישול שנמצא בשימוש נרחב, אך מצוי ברוב המזונות בכמויות שונות ובעיקר במזונות מלוחים, משומרים ומעובדים, כגון אבקות מרק, רטבים מוכנים, חטיפים, גבינות צהובות, דגים מלוחים, לחם ועוד. רובינו צורכים נתרן בכמות הגדולה בהרבה מהצרכים הבסיסיים ונוכחות רבה של נתרן במזונות מקשה לעיתים על ביצועה של דיאטה דלת נתרן.

הצריכה הממוצעת

בארצות המערב היא בין 4-6 גרם נתרן שזהו 9-12 גרם NaCl.

הצריכה המומלצת נעה בין 0.5-1.6 גרם נתרן שהם עד 4 גרם NaCl או כפית שטוחה של מלח בישול.

תפקידים פיזיולוגיים:
* היון העיקרי הנושא מטען חשמלי חיובי בנוזל החוץ תאי.
* מסייע בשמירת מאזן הנוזלים.
* מסייע בשמירת מאזן האלקטרוליטים.
* בעל תפקיד במאזן חומצה- בסיס.
* משתתף בקליטת הגלוקוז במעי.

חוסר נתרן נדיר מאוד באוכלוסייה בריאה. עלולים לסבול מכך בעיקר אנשים המבצעים פעילות גופנית מאומצת בתנאי חום, אנשים הסובלים משלשולים, הקאות או כאלה הנוטלים תרופות משתנות.

קימות הוכחות מחקריות רבות שמצביעות על הקשר בין צריכת מלח הבישול ולחץ הדם, אך עדיין דרוש מחקר רב בנושא על מנת להבין את כל הסוגיות על בוריין.

ענב ברגר-שמש, תזונאית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט 

 



תגובות הוסף תגובה
1.אך אינני מבינה מדוע גורם הנתרן לבעיהתותית05/01/09
2.הבהרותצידון אריה09/01/09
משתלם להשתלם

מבדק הזהב
הדרך לבריאות טובה הנשמרת לאורך זמן