חפש רק בנושא זה






מלח הבישול, לחץ הדם - ומה שביניהם

מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין צריכת מלח בישול, שכה נפוץ בתזונה המערבית, לבין מאפייני יתר לחץ דם. ענב ברגר-שמש, תזונאית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין בווינגייט, במאמר על מושגי היסוד בהבנת סכנות לחץ הדם הגבוה, וגורמיו
 

למאמר השני בסדרה

ענת ברגר-שמש, תזונאית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר יתר לחץ דם היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בעולם המודרני. כרבע מאוכלוסיית העולם המערבי וכ- 58 מיליון איש בארצות-הברית סובלים ממנה. במקרה שהמחלה אינה מטופלת כיאות, היא מהווה גורם סיכון עיקרי לתחלואה ותמותה, כתוצאה מהתפתחות סיבוכים, כגון שבץ מוחי, מחלות קרדיו- וסקולריות וכשל כלייתי. להבנת הקשר בין תזונה ויתר לחץ דם משמעות רבה במניעה ובטיפול בבעיה. שינויים תזונתיים מתאימים ושמירה על משקל גוף תקין, עשויים להועיל בטיפול ביתר לחץ דם, דרך הפחתת מינון תרופות ועד הורדתן בכלל.

מחקרים חדשים מלמדים כי תוכנית תזונה עשירה במוצרי חלב, בירקות ובפרות, תורמת להקטנת הסיכון ליתר לחץ דם, ואף מסייעת לטיפול בו. תוכנית תזונה זו, שנקראת "דיאטת DASH", מסייעת בהפחתה של יתר לחץ דם במידה דומה לזו של טיפול תרופתי.

דיאטה זו גובשה במחקר קליני פרוספקטיבי רחב היקף, שכלל 459 מבוגרים שחלקם בריאים וחלקם סובלים מיתר לחץ דם (ל"ד סיסטולי > 160 ול"ד דיאסטולי 80-95), תוך בדיקת שלושה דפוסי תזונה והשפעתם על לחץ הדם:

1. תזונה אמריקאית טיפוסית (קבוצת הביקורת): עשירה בשומן, דלה בסיבים תזונתיים ודלה בסידן (450 מ"ג ליום).
2. תזונה עשירה בפרות וירקות: עשירה בסיבים תזונתיים, באשלגן ובמגנזיום, ודלה בסידן (450 מ"ג ליום).
3. תזונה עשירה בפירות, ירקות ובמוצרי חלב דלי שומן רווי – שמכונה דיאטת DASH: דלת שומן, עשירה בסיבים תזונתיים, באשלגן במגנזיום ובסידן (1250 מ"ג ליום).

תוצאות המחקר הוכיחו כי דיאטת DASH היתה היעלה ביותר בהפחתת לחץ הדם.

דיאטת DASH מומלצת בנוסף להנחיות המסורתיות למניעת יתר לחץ דם ולטיפול בו. הנחיות אלה כוללות:
* הפחתת משקל (במקרה של עודף משקל).
* הגבלה בצריכת נתרן.
* הגבלה בצריכת אלכוהול.
* עיסוק בפעילות גופנית אירובית על בסיס יומי.

לסיכום ניתן לאומר כי דיאטת DASH מדגימה את חשיבותה של התזונה, לא רק במניעה של מחלות, אלא גם בטיפול בהן.

מאפייני הרגישות למלח בישול אחד המחקרים האפידמיולוגיים המקיפים שנעשו (Intersalt Study) ,בחן את הקשר בין יתר לחץ דם להפרשת נתרן בשתן ב- 24 שעות. המדגם היה רחב מאד וכלל יותר מ- 10,000 נבדקים, גברים ונשים, מ- 32 מדינות, בגילאי 20-59 שנה.

בין ממצאי המחקר:

* הבדל של mmol/d 100 בצריכת הנתרן הביא להבדל של mmHg 2.2 בלחץ דם סיסטולי בלבד.
* צריכת מלח הקטנה ב- mmol/d 100 מקטינה את העלייה בלחץ הדם הסיסטולי בגברים ובנשים בכל טווח הגילאים בכ-mmHg 91,3.

מימצאי מחקר זה מצטרפים לשורה ארוכה של מחקרים, שבהם נמצא קשר בין רגישות למלח הבישול (NaCl) ומספר משתנים אחרים כגון: השמנת יתר, גיל מבוגר, גזע, רמות גבוהות של ל"ד. כיום נבדק הבסיס הגנטי לרגישות זו במחקרים שנעשים בחיות מעבדה.

ניתן לומר כי בהעמסה מכוונת של נתרן בתפריט, כ- 30-50% מהאוכלוסייה ההיפרטנסיבית, כמו גם אחוז קטן יותר מהאוכלוסייה הנורמוטנסיבית, רגישים למלח; המשמעות - חלה אצלם עלייה או ירידה בלחץ הדם בעקבות העמסה או הגבלה בצריכת הנתרן, בהתאמה.

הנתרן - Na

הרכב הנתרן בגוף:1.1 גרם לק"ג. כלומר אדם השוקל 70 ק"ג – 80 גרם נתרן.

מקורות הנתרן: מרכיב יחד עם הכלור את מלח הבישול שנמצא בשימוש נרחב, אך מצוי ברוב המזונות בכמויות שונות ובעיקר במזונות מלוחים, משומרים ומעובדים, כגון אבקות מרק, רטבים מוכנים, חטיפים, גבינות צהובות, דגים מלוחים, לחם ועוד. רובינו צורכים נתרן בכמות הגדולה בהרבה מהצרכים הבסיסיים ונוכחות רבה של נתרן במזונות מקשה לעיתים על ביצועה של דיאטה דלת נתרן.

הצריכה הממוצעת

בארצות המערב היא בין 4-6 גרם נתרן שזהו 9-12 גרם NaCl.

הצריכה המומלצת נעה בין 0.5-1.6 גרם נתרן שהם עד 4 גרם NaCl או כפית שטוחה של מלח בישול.

תפקידים פיזיולוגיים:
* היון העיקרי הנושא מטען חשמלי חיובי בנוזל החוץ תאי.
* מסייע בשמירת מאזן הנוזלים.
* מסייע בשמירת מאזן האלקטרוליטים.
* בעל תפקיד במאזן חומצה- בסיס.
* משתתף בקליטת הגלוקוז במעי.

חוסר נתרן נדיר מאוד באוכלוסייה בריאה. עלולים לסבול מכך בעיקר אנשים המבצעים פעילות גופנית מאומצת בתנאי חום, אנשים הסובלים משלשולים, הקאות או כאלה הנוטלים תרופות משתנות.

קימות הוכחות מחקריות רבות שמצביעות על הקשר בין צריכת מלח הבישול ולחץ הדם, אך עדיין דרוש מחקר רב בנושא על מנת להבין את כל הסוגיות על בוריין.

ענב ברגר-שמש, תזונאית במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט 

 



תגובות הוסף תגובה
1.אך אינני מבינה מדוע גורם הנתרן לבעיהתותית05/01/09
2.הבהרותצידון אריה09/01/09
יום פתוח ללימודי נטורופתיה עם ראשת המסלול, ד"ר מירה כהן שטרקמן, יתקיים ביום שישי, ה-14.8.20, בשעה 10:00

חודש ביצוען של בדיקות הארגומטריה במרכז לרפואת ספורט ולמחקר

נמשכת ההרשמה למגוון קורסים ומסלולי לימוד בביה"ס למאמנים ולמדריכים ע"ש נט הולמן