חפש רק בנושא זה






לנשנש על הבוקר ולהישאר בחיים (ורזים)

מחקר שנערך באחרונה בדק את השפעתה של ארוחת בוקר מבוקרת ומדודה, על מאזן האנרגיה, השומן והמשקל של 24 נבדקים. המסקנה: אין סיבה לחשוש מהשמנה, אבל כדאי להקפיד על צריכה מאוזנת של כל אבות המזון
  06/11/02

אדם שומר על משקל תקין (פחות או יותר). הוא אוכל כפי צרכיו, אינו מפריז, אך גם לא מרעיב את עצמו. התזונאי מעריך ש"הוא שומר על מאזן אנרגטי". עד כאן הכל טוב ויפה. עם זאת, מדי פעם בפעם מופיע פיתוי: רעב פתאומי, נסיבות חברתיות, סתם טבלת שוקולד בסביבה – ונוגסים קצת. אז מה קורה לנו? תשובה (חלקית) במחקר שלפנינו.

במחקר השתתפו 12 גברים ו- 12 נשים, כולם במשקל (שהיה יציב מזה זמן רב) בתחום התקין ובאחוזי שומן שבין 12% ל- 28%. במשך 8 שבועות הם הגיעו אחת לשבוע, בבוקר,לפני האוכל, למעבדה. שם הוגשה להם כוס מים נקיים ואחת מבין 8 המנות הבאות:

87.5 גרם בוטנים ללא מלח;

70.8 גרם חמאת בוטנים (דלת מלח);

80.4 גרם שקדים;

235.8 גרם ערמונים קלויים;

105 גרם שוקולד חלב;

90 גרם מלפפונים חמוצים;

7.4 גרם אפיפיות-אורז נטולות מלח ושומן;

מים.

ארבע המנות הראשונות נבחרו (מבחינת הכמות) כך שסיפקו לאוכלים 500 קלוריות. המלפפונים החמוצים, שסיפקו 15 קלוריות בלבד, ייצגו משקל דומה למנת הבוטנים, ואפיפיות האורז – נפח דומה לבוטנים.

השאלה הראשונה שנבדקה היתה מידת השובע שסיפקו המנות השונות: הנבדקים מילאו שאלונים על מידת הרעב, התיאבון והשובע שלהם ממש לפני האוכל, מיד אחריו וכן 15, 30, 60, 90, 210, 150 ו- 180 דקות אחר-כך. המסקנה שהתקבלה מניתוח השאלונים היא, שארבע המנות הראשונות, עתירות האנרגיה, השביעו את תחושת הרעב לשעתיים עד שלוש, אך המנות האחרות עשו זאת למשך 15 דקות בלבד. בנוסף לתכולת האנרגיה, השפיעה על מידת השובע גם מוצקות המזון: מזון מוצק משביע יותר מאשר ממרח או נוזל. ואולם, למשקל או לנפח לא היתה השפעה כלל.

השאלה השנייה היתה, באיזו מידה ישנו המשתתפים את הרגלי האכילה בשאר ארוחות היום, כתוצאה ממנת הבוקר הזאת. לשם כך מילאו הנבדקים דו"חות תזונה מלאים על 24 השעות שלפני יום הניסוי, ועל 24 השעות של יום הניסוי עצמו. הדו"חות העידו שהמשתתפים הפחיתו את צריכת האנרגיה שלהם בארוחות האחרות בימי הבדיקה, כך שכמחצית הנבדקים צרכו בסיכום פחות אנרגיה מביום רגיל, כרבע מעט יותר וכרבע ללא שינוי. החוקרים הסיקו מכך שאין חשש ש"מנת הבוקר" הזאת תגרום לעודף אנרגיה ולעלייה במשקל. לא כך היו הדברים ביחס לחלוקת אבות המזון: כאן היתה השפעה מובהקת לאופי מנת הבוקר: מי שאכלו ערמונים, קיבלו יותר פחמימות; מי שצרכו בוטנים, חמאת בוטנים, שקדים או שוקולד - הגדילו את כמות השומן; אבל ראוי לציין שצריכת שוקולד העלתה את חלקן של חומצות השומן הרוויות (שמהוות גורם סיכון למחלות לב), שעה שהבוטנים, חמאת הבוטנים והשקדים - העלו את חלקן של חומצות השומן הלא-רוויות, שמשפיעות לחיוב בכיוון של מניעת מחלות לב ומחלות כליליות.

כתב העת שמביא את המחקר (Leistungssport 3/02) מעיר שמלבד ההשפעה החיובית של הבוטנים על "הכולסטרול הטוב" בשל הגדלת חלקן של חומצות השומן הלא-רוויות, יש בהם חומרי-קורט נוספים, כולל ויטמין E וחומצה פולית, שמשפיעים בחיוב על בריאות הלב. עם זאת, הוא מדגיש שהשומנים צריכים לספק פחות מ- 35% מהאנרגיה שבמזון, ורצוי אף פחות מ- 30%.



תגובות הוסף תגובה
לא רשומות תגובות למאמר זה.
יום פתוח לקורסים ולמסלולי הלימוד בביה"ס למדריכים ולמאמנים של מכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט, יתקיים ביום שישי, ה-24.1.2020

מדליית כסף לשחיינית גלי פסקרה (מכבי פ.מ רעות), חניכת אקדמיית וינגייט למצוינות בספורט, ב-200 מ' חזה בתחרות בין-לאומית בג'נבה

נבחרת הנשים של ישראל בכדורמים הובסה ע"י נבחרת ספרד 18-2. זהו הפסדה השלישי ברציפות של הנבחרת באליפות אירופה המתקיימת בבודפשט

נבחרת הבייסבול האולימפית של ישראל הגיעה למבדקי המעטפת הרפואית במכון וינגייט

נבחרת הנשים בכדורמים של ישראל פתחה את אליפות אירופה בהפסד 22:3 לנבחרת הולנד, אלופת אירופה. מרים בוקצ'נקו כבשה צמד

מדליית כסף לנועה סזולוס במקצה המשולב בסקי אלפיני בתוצאה 1:34:69 דקות, במשחקי החורף האולימפיים לנוער בלוזאן

מדליית ארד היסטורית לנועה סזולוס בסקי אלפיני במקצה ה-Super G ספרינט במשחקי החורף האולימפיים לנוער בלוזאן

נמשכת ההרשמה למגוון קורסים ומסלולי לימוד בביה"ס למאמנים ולמדריכים של מכון וינגייט

אליפות ישראל בשחייה פראלימפית תתקיים ב-24.1.20 בבריכה הלאומית במכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט