חפש רק בנושא זה






פרוביוטיקה – חיידקים "טובים" בשירות הבריאות

פרוביוטיקה היא גישה טיפולית, שנעזרת בשימוש בחיידקים "טובים" אשר נמצאים באופן טבעי ביוגורט. בתקופה האחרונה, בעקבות מחקרים שהוכיחו את היתרונות הבריאותיים של הפרוביוטיקה, נרשמו התפתחויות דרמטיות בייצור המזון הפרוביוטי
  24/09/04


עובדי המרכז לרפואת ספורט ומחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט, שהגיעו להרצאה השבועית, הופתעו לקבל ארוחת בוקר שמכילה חיידקים. כן, הרבה חיידקי לקטוביציוס קזאי וגם חיידקי ביפידוס, שמכונים חיידקים "טובים" (פרוביוטיים), ניצבו על השולחן במיכלי האקטימל של "דנונה שטראוס".

פרוביוטיקה היא גישה טיפולית שנעזרת בשימוש בחיידקים "טובים", שנמצאים באופן טבעי ביוגורט. בעבר הרפואה עממית הכירה ביתרונותיה, אולם במהלך השנים היא נזנחה. רק בתקופה האחרונה, בעקבות מחקרים שהוכיחו את מה שעמי הבלקן ולא מעט רופאים מרוסיה ידעו זה מכבר, ובעקבות התפתחויות טכנולוגיות בתעשיית המזון - החלו לייצר מזון פרוביוטי.

לדברי ענת תבור, דיאטנית קלינית RD בחברת "שטראוס", במערכת המעיים חיים בשלום ובשיתוף פעולה הדדי (סימביוזה) מספר עצום (10 בחזקת 14) של חיידקים "טובים", ומספר דומה של תאים. החיידקים "הטובים" עוזרים לגוף להלחם נגד החיידקים המזיקים (פתוגנים), וירוסים ופטריות, על-ידי תחרות על מקורות המזון.

מתן תרופות אנטיביוטיות אמנם מחסל את החיידקים מחוללי המחלה, אך באותה שעה גם הורג את אוכלוסיית החיידקים "הטובים" במערכת המעיים. מסיבה זו מומלץ לאלה הנוטלים טיפול אנטיביוטי ממושך לצרוך יוגורט, כדי להחזיר את החיידקים "הטובים" ולשמור על איזון פלורת המעי.

החיידקים "הטובים" מייצרים חומצות שומן, שמזינות את תאי רירית המעי הגס ובכך מסייעים לשמירת רקמת האפיתל, המהווה מחסום למעבר חיידקים ווירוסיםמחלל המעי לגוף.

תבור הציגה מספר מחקרים שהתפרסמו בכתבי עת רציניים, ולפיהם תוספת חיידקים "טובים" מסוג לקטוביציוס קזאי, שנקרא בקיצור Lקזאי, שיפרו מצבי חולי כמו שלשולים וזיהומים אחרים במערכת העיכול גם אצל תינוקות בגיל חצי שנה עד שנתיים.

במחקרים אחרים נמצא כי לחיידקים "הטובים" מסוג ביפידוס לקטיס יש השפעה על עירור המערכת החיסונית. השפעה שלא נמצאה בחלב, אלא במשקה פרוביוטי, המועשר בחיידקים "טובים". במדידות שנערכו נמצא כי משקה פרוביוטי יעיל יותר בעירור המערכת החיסונית גם בהשוואה ליוגורט רגיל.

בתשובה לשאלה, אמרה תבור כי תוספת פרוביוטית לספורטאים הפחיתה את חשיפתם לפגיעה במערכת החיסונית. לדבריה, במספר מחקרים נמצא כי מספר תאי ה-NK (משמשים תפקיד חשוב במערכת החיסונית) יורד בעקבות פעילות גופנית אינטנסיבית. ד"ר פדרו פוז'יל מהמרכז האולימפי בברצלונה, מצא כי תוספת חלב מותסס עם חיידקי L קזאי הפחיתה את הירידה של תאי NK אצל אתלטיים, לאחר ביצוע פעילות גופנית אינטנסיבית, בהשוואה לחלב רגיל.

במגזין המקצועי "פרוביוטיקה" שחברת "דנונה שטראוס", מוציאה לאור, מצוטטים מחקרים נוספים על פיהם פרוביוטיקה עשויה להקטין הסיכון לסרטן המעי הגס, יעילה בקרב אנשים הסובלים מחוסר בלקטוז, יעילה בצריכה ממושכת על נזלת אלרגית ועוד.

יש לציין שחלק מהמחקרים נערכו על חיות מעבדה ואחדים בתנאי מעבדה וטרם הוכחו על בני אדם. בכל זאת נראה שצריכה יומית של משקה פרוביוטי, לא רק שלא תזיק, היא עשויה גם להועיל.



תגובות הוסף תגובה
לא רשומות תגובות למאמר זה.
נבחרות ישראל בג'ודו, גברים ונשים, מארחות במכון וינגייט, מחנה אימון בין-לאומי בהשתתפות 20 נבחרות מובילות מרחבי העולם

מדליית זהב לאורי ששון (100+ק"ג) בגרנד פרי ת"א

מדליית זהב לפיטר פלצ'יק (100 ק"ג) בגרנד פרי ת"א

מדליית ארד לטל פליקר (66 ק"ג) בגרנד פרי ת"א. ברוך שמאילוב (66 ק"ג) סיים חמישי

נמשכת ההרשמה למגוון קורסים ומסלולי לימוד בביה"ס למאמנים ולמדריכים של מכון וינגייט